Kızılay, Atatürk Blv No: 105 D:810, 06650 Çankaya/Ankara
Turkey Tercüme bünyesinde adalet komisyonları huzurunda yemin ettikten sonra adli yemin belgesi/bilirkişilik belgesine sahip olan adli yeminli tercüman kadrosu istihdam ediyor. Adli yeminli tercümanlar, yemin zaptına sahip oldukları için bazı niteliklere sahip olur.
Adli yeminli tercümanlar, tercüme edilecek evrakların tercümelerini kontrol edip akabinde onaylarlar. Adli yeminli tercümanların onayladığı evraklar doğru şekilde tercüme edildiği varsayılır. Bundan dolayı da resmi belge statüsüne sahip olur. Bir kişinin adli yeminli tercüman olabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Aynı zamanda başvurulan tarihte kişinin fiil ehliyetine sahip olmasına da bakılır. En az ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olma şartları da vardır. Kişinin il adliye komisyon listesinde kayıtlı olmaması ve adli sicil kaydının olmaması da gerekiyor.
Adli yeminli tercüman olmak isteyen bir kişinin tamamlaması gereken belgeler şunlardır;
Adli yeminli tercüman olmak isteyenlerin bazı kriterlere sahip olması gerekiyor. Bu kriterleri şöyle sıralayabiliriz;
Adli yeminli tercümanların yetkisi çok büyüktür. Bu sebeple toplumda en yetkili tercümanlar şeklinde ifade edilirler. Yalnız yeminli tercümanların yaptığı tercümeler doğru olarak kabul edildiğinden dolayı üzerlerinde büyük yük vardır. Adli yeminli tercümanların yaptığı en küçük bir hata dahi büyük problemlere neden olur. Geri dönüşü olmayan retlerle yetkili kurumların dava açmalarına yol açar.
Adli yeminli tercüman tarafından tercüme edilen evraklar şu resmi durumlarda geçerlidir;
Aynı zamanda tapu gibi işlemler esnasında bir taraf Türkçe bilmiyorsa mutlaka onun için adli yeminli tercümanlar tercüme eder. Adli yeminli tercümanların görevleri, hukuki tercüme eden tercümanlarla karıştırılıyor. Ancak her ikisinde de büyük fark vardır. Hukuki tercümanlar şu tercüme işlemlerini yapar;
Adli tercümanlarsa tanıkların sözlü konuşmaları ve adli süreçte kullanılan belgeleri tercüme eder. Adli tercümanlar aynı zamanda ceza kayıtları, mülk tapusu ve evlilik cüzdanı gibi belgeleri de tercüme ediyor.
Adli yeminli tercüman hizmetlerinin geçerlilik süresi, bir senedir. Adli yeminli tercüman başvuruları ekim ayına kadar toplanır. Adli Yeminli Tercüman Bilirkişi listelerine İl Adliyelerinin resmi web sitelerinden 31 Aralık’a kadar ulaşılır.
Adli yeminli tercüman ücretleri hakkında asgari miktar bulunmuyor. Adli yeminli tercüman fiyatlarında “Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilirkişi Ücret Tarifesi” dikkate alınır. Adli tercüman ücretlerini belirleyen etmenler; hakim kararı, mahkemenin türü ve uzunluğudur. Turkey Tercüme ile iletişime geçerek adli yeminli tercüman hizmetleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.